Over belangrijke verhalen en “translanguaging”

Dit fragment komt uit het tweetalige boek “Anne Frank in het kort”. Dit is een boek in makkelijke taal (A2) in Nederlands/Pools, van de uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

 

Het uitsluiten van bepaalde groepen mensen, en wat daar allemaal uit voort kan komen, is het thema van dit boek. Helaas op dit moment een actueel thema. Dit soort verhalen zijn daarom des te belangrijker (voor) te lezen. Ze leren je het perspectief van de ander te zien. Te zien dat we, boven alles, allemaal mensen zijn, welke achtergrond je ook hebt. Mensen met dezelfde angsten, hoop, verliefdheden en gedoe met familie.

 

Ik heb dit boek gisteren hier op deze website toegevoegd, en zoals bij elk boek dat ik bespreek, vind je hier niet alleen in het kort waar het boek over gaat, maar ook  tips wat je met dit tweetalige boek kan doen; thuis en in de klas; alleen, met z’n tweeën of met een groep.

 

Zo kun je tweetalige boeken goed inzetten voor translanguaging. Translanguaging houdt in dat je de moedertaal gebruikt om een brug te slaan naar een andere taal. Kinderen die het Nederlands nog niet volledig beheersen, kunnen op die manier toch meedoen in de klas. Een Poolstalig kind kan je bijvoorbeeld eerst een hoofdstuk in zijn of haar moedertaal laten (voor)lezen, thuis of op school, voordat er gezamenlijk in het Nederlands wordt (voor)gelezen. Het kind begrijpt dan waar het verhaal over gaat, ook al begrijpt hij/zij nog niet alles in het Nederlands. Zo sla je dus als het ware een brug vanuit de moedertaal naar het Nederlands. Het kind kan mee doen met de rest van de groep. En dat is iets dat elk kind graag wil!

 

Tweetalige boeken zijn natuurlijk ook geschikt om juist de andere taal te leren (lezen). Zodat je niet alleen (beter) kunt praten in die taal (met bv. je familie of op vakantie), maar daarbij ook de taal leert lezen en schrijven.

 

P.s: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren heeft nog veel meer tweetalige boeken uitgegeven in gemakkelijke taal. Op deze website vind je op de pagina “Over tweetalige boeken” meer over deze uitgever. Op hun website kun je zien of er iets voor jouw kind/een kind uit je klas bij zit!

 

Translate »
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://kinderboekeninanderetalen.nl.

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Save settings
Cookies settings