Meertaligheid en streektalen

Het idee om een hele pagina op onze website www.kinderboekeninanderetalen.nl te maken rondom (kinderboeken in) streektalen, kreeg ik door een prachtig filmpje dat ik  van mijn zus uit Australië gestuurd kreeg. Hierin leest de man van mijn zus hun kleinzoon  in het Gronings voor. Ze schreef erbij: leuk voor je website!

Het plezier spat er van af: het plezier (van mijn zwager) om de taal van zijn jeugd te spreken, de herkenning, oh nostalgie! Maar tegelijkertijd lijkt hij ook een beetje lacherig,  streektalen hebben immers ook een bepaald stigma. De kleinzoon, die meertalig (Engels en Nederlands) wordt opgevoed, is aanvankelijk een beetje verbaasd door de taal die hij hoort, maar lacht vervolgens hard mee, hoogstwaarschijnlijk vooral omdat zijn opa zo aanstekelijk lacht!

Ik besloot mij te verdiepen in streektalen in het algemeen en kinderboeken in streektalen in het bijzonder. Immers, streektalen zijn ook talen, en de voordelen van meertaligheid gelden net zo goed voor als je naast een standaardtaal, zoals bv. Nederlands, een streektaal spreekt. En wat een leuke onderneming bleek dat te zijn! Ik begrijp nu ook veel beter de ambivalente houding die ik (en zo te zien ook mijn zwager) tegenover de streektaal van mijn jeugd had en heb.

Ik ben opgegroeid in de provincie Groningen. Mijn ouders, de een uit Brabant afkomstig, de ander uit Utrecht,  gaven mij de boodschap mee dat Gronings spreken niet ok was: als ik een woord of uitdrukking enigszins op zijn Gronings uitsprak, dan werd ik gecorrigeerd.

Na mijn studie verhuisde ik voor werk naar Amsterdam. Af en toe nam ik de trein terug naar het noorden om mijn ouders te bezoeken. Zo ongeveer na station Zwolle begon ik dan meer en meer een noordelijke tongval om me heen te horen. Het gaf me een warm gevoel: ik kwam thuis! En nu nog steeds: hoor ik iemand ergens Gronings praten, of een Gronings accent hebben, dan begin ik te glimlachen, denk ik terug aan mijn jeugd. Ongemerkt, en zeker door mijn ouders ongewild, is Gronings een stukje van mijn identiteit geworden.

Waarom mijn ouders die negatieve houding tegenover Gronings, en overigens ook streektalen in het algemeen hadden, begrijp ik nu ik me in de geschiedenis van streektalen heb verdiept. Ook begrijp ik nu hoe het komt dat het Nederlands van polygoonjournaals zo anders klinkt dan het Nederlands dat er nu op tv wordt gesproken. Ook zie ik nu, meer dan ooit, de rijkdom van streektalen. Ook al is er natuurlijk ook een keerzijde, namelijk als streektalen worden gebruikt om mensen buiten te sluiten. Daarom is een open houding ten aanzien van alle talen, zonder oordeel over welke (soort) taal meer of minder waard zou zijn, met oog voor de rijkdom van talen, belangrijk. Talen zijn immers nauw verbonden met de cultuur en geschiedenis van groepen mensen, en dat is reuze interessant. Ik begrijp dan ook goed dat de Europese Commissie zich hard maakt voor het behoud van streektalen in heel Europa.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder op de pagina Kinderboeken in streektalen. Uiteraard vind je daar ook informatie waar je kinderboeken in diverse streektalen kunt vinden.

Translate »
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://kinderboekeninanderetalen.nl.

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Save settings
Cookies settings