IBBY-Nederland Boek en Groetdag 2023: over diversiteit en inclusie in kinderboeken en meer

ibbynlgroetdag2023

Gisteren, vrijdag 3 november, was ik bij de IBBY-Nederland Boek en Groetdag in het Kunstmuseum in Den Haag. Veel mensen kennen IBBY niet, en dat is jammer! Zeker in deze tijd van talloze vreselijke conflicten in de wereld waar veel kinderen bij betrokken zijn, is het doel van de stichting actueel en belangrijk, namelijk door kinderboeken zorgen voor begrip, tolerantie en verbinding tussen mensen.

In 1953 richtte de Duitse journaliste Jella Lepman “The International Board on Books for Young people” op, afgekort IBBY. Door kinderen toegang te geven tot kinderboeken van hoge kwaliteit wilde zij bruggen bouwen tussen kinderen waar dan ook ter wereld, en dus in allerlei talen. Boeken waarin kinderen zichzelf herkennen en boeken als ramen naar de rest van de wereld, oftewel: spiegels en ramen, zoals Najiba Abdellaoui, een van de sprekers op de Boek en Groetdag het zo mooi noemde in haar lezing.

Concreet zorgt IBBY voor leesbevorderingsprojecten en de promotie van en het uitwisselen van jeugdliteratuur uit de hele wereld door het uitreiken van internationale prijzen en tentoonstellingen.

Voor ons van www.kinderboekeninanderetalen.nl is de Honour List van IBBY erg interessant. Elke twee jaar vindt er een selectie plaats van recent gepubliceerde boeken van hoge kwaliteit uit de landen met een IBBY-sectie. De Honour List is dus niet alleen voor ons een prachtige leidraad voor het zoeken naar kinderboeken van hoge kwaliteit in een bepaalde taal, maar voor iedereen die daar geïnteresseerd in is!

Meer lezen over de doelstellingen van IBBY- International In het Nederlands? Ga dan naar: https://www.ibby-nederland.nl/over-ons In het Engels kun je hier meer lezen: https://www.ibby.org/

Informatie over enkele projecten van IBBY  International en meer over IBBY Europe vind je hier: https://www.ibby-nederland.nl/ibby-international

Ibby heeft inmiddels 81 internationale afdelingen, en zo ook in Nederland. IBBY Nederland wil een platform zijn voor iedereen die zich met jeugdliteratuur bezighoudt, bevordert de (internationale) uitwisseling van Nederlandse en buitenlandse jeugdliteratuur, verspreid kennis op het gebied van jeugdliteratuur, steunt projecten voor kinderen voor wie toegang toe boeken niet vanzelfsprekend is, in Nederland en wereldwijd en organiseert activiteiten rond jeugdliteratuur, waarvan de Boek en Groetdag er dus een van is.

Meer lezen over de doelstellingen van IBBY-Nederland? Ga dan naar: https://www.ibby-nederland.nl/over-ons En browse daarna gelijk even verder naar de pagina’s activiteiten en prijzen voor de concrete uitwerking van de doelstellingen!

Www.kinderboekeninanderetalen.nl  besteedt op de website ook aandacht aan Nederlandstalige inclusieve boeken. Voor ons is daarom de Jenny Smelik-IBBY prijs extra interessant. Dit is een prijs die IBBY Nederland eens in de twee jaar uitreikt voor een voor een boek “waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is”. Bij de meest recente uitreiking van de prijs in 2022 was de winnaar van deze prijs het boek Smaakspoken van Daan Faber en José Luis García Lechner.

Goed nieuws is dat er voor deze editie een recordaantal boeken werden ingezonden en dat maar liefst 92 boeken voldeden aan de criteria van de prijs. Uiteindelijk werd er door een jury een shortlist gemaakt van 6 titels, en daar werd dan uiteindelijk de winnaar uit gekozen.

Goed nieuws, want dat betekent dat diversiteit en inclusiviteit steeds meer vanzelfsprekend wordt in boeken- en een daadwerkelijke spiegel vormt voor iedereen! Najiba Abdellaoui (dichter, schrijver, spoken word artist en communicatiedeskundige) onderscheidde in haar lezing op de Boek en Groetdag verschillende gradaties van diversiteit en inclusie:

  1. Weinig representatie
  2. Diversiteit als behang
  3. Diversiteit door middel van stereotyperingen
  4. Waarachtige verhalen met diversiteit als (sub)thema
  5. Waarachtige verhalen met diversiteit als gegeven
  6. Daadwerkelijke spiegels van de samenleving.

De Jenny Smelinkprijs richt zich uiteraard op het hoogst haalbare stadium. Uiteindelijk, zo merkte een aanwezige ook op, is het natuurlijk het streven dat de categorie “Inclusieve boeken” helemaal geen aparte categorie is, maar dat alle boeken inclusief zijn. Echter, aandacht hiervoor, o.a. door deze prijs en de diverse lezingen op de Boek en Groetdag, is echter nu nog echt nodig om dat te bereiken; bewustwording is nog niet bij iedereen doorgedrongen.

Enkel het gesprek hierover aangaan is niet genoeg, aldus een andere spreker op de Boek en Groetdag: Reza Kartosen-Wong, mediawetenschapper van de UvA en een van de auteurs van de kinderboeken “Gebakken rijst met van alles en nog wat” en “Waar is mijn noedelsoep”. Hij sprak o.a. over de representatie van mensen van Aziatische komaf in kinderboeken, die vaak nog stereotypisch is, zelfs in het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar, het boek “Ravi en de laatste magie” en ook in het boek Smaakspoken dat notabene de Jenny Smelik-IBBY prijs won. Dat geeft wel aan hoe groot de blinde vlek, ondanks alle aandacht in (kinder)boekenland voor diversiteit en inclusi, nog is.

Het gesprek aangaan over stereotypering en vooroordelen in kinderboeken wordt, aldus Kartosen Wong, al te lang geprobeerd en heeft tot nog toe te weinig effect gesorteerd. Ik sluit mij helemaal bij zijn woorden aan dat het juist goed is dat mensen, en met name jongeren, zich tegenwoordig luid en duidelijk uitspreken op (o.a.) social media over hun ervaringen met uitsluiting, stereotypering, vooroordelen en discriminatie. Immers: vooroordelen zijn veelal onbewust en dan is het soms nodig om mensen enigszins hardhandig wakker te schudden. Dat vinden mensen niet altijd een leuke ervaring, en dat bleek ook weer tijdens de lezing. Mijns inziens is dat schurende gevoel juist nodig om je onbewuste vooroordelen onder ogen te zien. En zet tegenover dat ongemakkelijke gevoel even de eeuwenlange ervaringen van heel veel mensen met bovengenoemde uitsluiting, stereotypering, vooroordelen en discriminatie. Dan kun je je denk ik alleen maar schamen om jouw eigen, kleine, lichtgeraakte overgevoeligheid…Daarna, met een eerlijke blik naar jezelf en je (over)gevoeligheden, kun je, denk ik, pas goed dat gesprek voeren met elkaar.

Ik ga nu aan de slag met alle informatie die ik heb opgedaan verder te verwerken op de pagina Nederlandstalige inclusieve kinderboeken en op andere plekken op onze website www.kinderboekeninanderetalen.nl  En wellicht komt er ook nog een vervolgblog, want er is gewoon te veel belangrijke informatie op deze Boek en Groetdag van IBBY Nederland overgedragen die ik graag een podium wil geven. Wordt vervolgd!

PS:

Wil je ook vriend worden van IBBY- Nederland en (inter)nationale leesbevorderings- en jeugdliteratuurprojecten ondersteunen?

Ga dan naar https://www.ibby-nederland.nl/vriend-worden ! Je krijgt ook nog een prachtig boek over Nederlandse kinderboekenillustratoren cadeau als welkomstgeschenk!!

Translate »
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://kinderboekeninanderetalen.nl.

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Save settings
Cookies settings